dijous, 5 de juny del 2008

Lectures per a l'estiu

Haruki Murakami, Tòquio Blues. Un clàssic modern de la literatura japonesa. Narra l'educació sentimental d'un jove estudiant al Tòquio els anys seixanta. Amb un to melancòlic i sensual, i amb unes pinzellades d'humor, ens explica la peculiar història d'amor de l'introvertit Toru Watanabe i la misteriosa Naoko. Una delícia.






Dashiell Hammett, El falcó maltès. Obra mestra de la novel·la negra. Sam Spade, detectiu privat, es veu involucrat en una tèrbola trama de cobdícia, enganys i traïcions. L'escultura d'un falcó, trobada en un vaixell antic, és l'objectiu d'una colla de gent disposada a tot per obtenir-la. ¿Per què? Aquest és l'enigma que haurà de resoldre Spade en el decurs d'una investigació trepidant i gairebé suïcida.


Tom Sharpe, Wilt. Una excel·lent novel·la d'humor. Henry Wilt porta deu anys intentant ensenyar literatura a aprenents de paleta, guixaire o carnisser, sense guanyar-se el reconeixement dels seus superiors. A casa seva les coses no li van millor. Eva, la seva desmesurada i dominant esposa, acabada d'iniciar en l'arriscat culte al feminisme i l'alliberament sexual, no para de turmentar-lo dia i nit per la seva manca d'esperit agressiu. Wilt decideix portar a terme una de les seves fantasies de sempre: l'assassinat de la seva esposa.

Manuel de Pedrolo, Trajecte final. Una sèrie de set narracions de ciència-ficció de l'autor d'El mecanoscrit del segon origen. Les històries són ben diverses: la d'una mare que és més jove que el seu fill; la d'una terra superpoblada i amb unes ferotges lleis de control de natalitat en què, de sobte, algunes persones comencen a rejovenir; o la d'un curiós arxiu que, ben interpretat, demostra que ens repetim.


Mercè Rodoreda, Tots els contes. Aplega tots els llibres de contes que publicà Rodoreda: Vint-i-dos contes (1958), La meva Cristina i altres contes (1967), Semblava de seda i altres contes (1978) i Viatges i flors (1980). L'autora de novel·les excepcionals com La plaça del Diamant o Mirall trencat (que treballarem el curs que ve) també era una perfecta dominadora de la narració curta. Proveu de llegir, per exemple, el conte "El riu i la barca"...



Gerald Durrell, La meva família i altres animals. Un clàssic universal. Narra les peripècies d’una família insòlita, desbaratada i molt poc convencional que decideix abandonar la grisa i plujosa Anglaterra per instal·lar-se a l’assolellada i paradisíaca illa grega de Corfú. Entre la fauna de l’illa que estudia l’autor, aleshores un jove aprenent de científic, hi trobarem els excèntrics i originals membres de la seva família, en un relat intel·ligent, ple de sentit de l’humor i d’una particular tendresa.


Ferrant Torrent, Gràcies per la propina. Novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi l'any 1994. Una peculiar família llibertària en què dos oncles aparentment solters fan de pare i mare, una escola repressora, una església i unes forces de l'ordre omnipresents, uns bordells plàcids i uns cafès plens d'escalfor, tot plegat a la València dels anys seixanta, són alguns dels escenaris i personatges d'aquesta novel·la plena d'humor, tendresa i seducció.



Arundathi Roy, El déu de les coses petites. Novel·la sobre tres generacions d’una família de l’estat de Kerala, al sud de l’Índia, que es dispersa pel món i es retroba a la terra natal. És la història d’una nena anglesa que mor ofegada al riu; la de dos bessons que han viscut vint-i-tres anys separats; la de la mare dels bessons i els seus amors furtius; la de l'oncle, marxista educat a Oxford i divorciat d’una anglesa... Un festí literari en què es barregen l’amor i la mort, les passions que trenquen tabús, la lluita per la justícia i la pèrdua de la innocència.

J.R.R. Tolkien, El hòbbit. Bilbo, el hòbbit, és un personatge afable i tranquil, amic de l'existència ben reglamentada i de costums inamobibles. Però és, alhora, hereu de l'esperit aventurer d'un avantpassat seu que era viatger. I és aquest esperit qui encoratjarà el mag Gandalf per viure, juntament amb Bilbo, les grans aventures d'aquesta novel.la.




Paul Auster, Bogeries de Brooklyn. Paul Auster és poeta, guionista i director de cinema. I, sobretot, novel·lista: un dels més destacats de la literatura nord-americana actual. Un autor amb una enorme capacitat per explicar històries. Bogeries de Brooklyn és la seva novel·la més càlida, un himne commovedor i inoblidable de les glòries i els misteris de la vida ordinària. Però també un qüestionament sobre la possibilitat d’aquesta vida ordinària en l’Amèrica d’avui dia.